Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları ülke genelinde beklenmedik bir artış gösterdi. Uzmanlar, bu sıcaklıkların terleme yoluyla vücutta sıvı kaybına neden olduğunu ve bunun da kalp krizi riskini yükseltebileceğini vurguluyor. Ülkemizde yaz aylarının başlamasıyla birlikte mevsim normallerinin üstüne çıkan sıcaklıklar, özellikle kalp hastası olan bireyler için ciddi tehditler oluşturuyor. Bunun yanında böbrek yetmezliği, solunum sorunları ve obezite gibi ciddi sağlık problemlere sahip bireyler de aşırı sıcakların riskleri altında kalmaktadır. Öne çıkan uzmanlardan Medicana International İzmir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İstemihan Tengiz, aşırı sıcakların sağlıklı bireylerde bile bazı sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor.
Tehlikeli Sıcaklıkların Etkileri
Artan sıcaklıklarla birlikte vücutta terleme yoluyla meydana gelen sıvı kaybının, çeşitli sağlık sorunlarını tetikleyebileceğinin altını çizen Tengiz, "Aşırı sıcaklar sodyum ve potasyum gibi elektrolit dengesizliklerine yol açabilir. Bunlar kanın yoğunlaşmasına ve pıhtılaşmaya neden olur." ifadelerini kullanıyor. Özellikle hipertansiyon ve kalp yetmezliği olan kişilerde bu durumun daha da tehlikeli hale gelebileceği ve kullanılan idrar söktürücü ilaçların riskleri artırabileceği belirtiliyor. Tengiz, "Bu yüzden, sağlıklı bireylerin bile aşırı sıcağa maruz kalmamaları büyük önem taşır." diyerek önerilerde bulunuyor. Sıcaklıkların en yüksek olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında güneşten kaçınmanın ve yeterli miktarda su tüketmenin hayati öneme sahip olduğu vurgulanıyor.

Gençlerin Kalp Sağlığı Riskleri
Son yıllarda kalp ve damar hastalıklarının genç yaş grubunda da artış göstermesi, uzmanlar için alarm verici bir durum. Covid enfeksiyonları ve bazı aşılama uygulamalarının pıhtılaşma eğilimini artırdığı belirtiliyor ancak esas sorun sağlıksız yaşam tarzının yaygınlaşması. Hareketsizlik, obezite, aşırı yağlı ve kolesterol açısından zengin beslenme, sigara kullanımı gibi faktörler, bu artışı tetikleyen unsurlar arasında yer alıyor. Özellikle yaz döneminde gençlerin sıcak ortamlarda alkol ve enerji içecekleri tüketimini artırması, sıvı kaybına yol açarak kalp sağlığını tehdit ediyor. Tengiz, gençlere sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeleri, dengeli bir diyet uygulamaları ve egzersiz yapmaları için çağrıda bulunuyor.
Kalp Krizi Belirtileri ve İlk Yardım
Yaz sıcaklarının getirdiği stres ve aşırı fiziksel aktiviteler, kalp krizi riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulunan Prof. Dr. Tengiz, spor yaparken dikkat edilmesi gereken unsurları da belirtiyor. "Özellikle sıcak saatlerde spor yapılmamalı ve bol sıvı tüketimi sağlanmalıdır." diyor. Kalp krizi belirtileri arasında göğüste hissedilen baskı, ağrı ve soğuk terleme gibi semptomlar yer almakta. Böyle bir durumda hastanın en rahat pozisyona alınmasının ardından, eğer mümkünse 300 mg aspirin çiğnetilerek kan akışkanlığının artırılmasının faydalı olabileceği ifade ediliyor. Ancak, en kritik nokta hemen en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmak olduğu vurgulanıyor.